Echografie

Echografie

Wat is de waarde van Echografie voor u en de klachten die u heeft ?

Afspraak maken? klik of bel: 0318-41 63 79

Echografie (Musculo Skeletal Ultrasound) is waardevol om informatie te verkrijgen over wat de precieze oorzaak is van uw klachten. Als deze oorzaak in beeld is gebracht middels echografie is de behandeld therapeut beter in staat om een passend advies en behandelplan op te stellen.

Er wordt middels de echografie een beeld gevormd van de te onderzoeken weefsels. Via de behandelkop (ook wel probe of tranducer genoemd) wordt, met gel op de huid, geluidsgolven in het lichaam gestuurd en weer opgevangen. De geluidsgolven worden op een beeldscherm omgezet in beeldmateriaal die in grijstinten op het beeldscherm te zien zijn.

De verschillen tussen MRI of röntgenfoto en echografie zijn dat bij echografie bewegend beeld verkregen wordt. De echografist/fysiotherapeut ziet wat er tijdens het bewegen gebeurt en krijgt zo een gericht beeld van de klacht. Onderzoeken middels echografie is voor u niet belastend en kan gedaan worden zonder dat uw klachten verergeren.

Welke fysiotherapeutische diagnose kan onder andere gesteld worden met echografie?

Botweefsel laat geen geluidsgolven door waardoor het op het beeldscherm uit ziet als een witte balk. Wat wel zichtbaar is zijn vochtophopingen, die als zwarte ruimte zichtbaar zijn. Het volgende wordt in beeld gebracht:

  • Rupturen (scheurtjes)
  • Ontsteking, tendinopathie
  • Dislocaties (verstuikingen)
  • Vochtophopingen
  • Laesies
  • Cysten
Waarom is echografie van toegevoegde waarde binnen de fysiotherapiepraktijk?

Middels echografie is het mogelijk om beter inzicht te krijgen in de staat van het weefsel die uw klachten kunnen veroorzaken. Door het maken van een echo worden de mogelijkheden voor het maken van een fysiotherapeutische diagnose meer feitelijk. Doordat de klacht letterlijk in beeld gebracht wordt! Hierdoor is de fysiotherapeut in staat om u een meer gepast advies te geven en een afgestemd behandelplan op te stellen. Door na een behandelperiode de echografie te herhalen, ontstaat een goed beeld van het verloop van de klacht en de best passende aanpak voor de klacht.

De uitkomsten van de echografie worden gebruikt voor de fysiotherapeutische diagnose maar zullen niet als medische diagnose gebruikt worden. Mochten er op de echografie beelden aangetoond worden die onduidelijk zijn voor de fysiotherapeut, dan wordt in overleg met u besloten dat de behandelend fysiotherapeut contact zal op nemen met uw behandelend huisarts.

Kosten van echografie

Er worden geen extra kosten verrekend bij het gebruik maken van echografie. De echografie is onderdeel van het fysiotherapeutisch behandelplan.

Fysiotherapie Bennekom

In onze fysiotherapie praktijk in Bennekom werkt een (jong) enthousiast team van 5 therapeuten.

Voor ons zijn individuele aandacht voor u als bezoeker van onze praktijk en waar nodig een multidisciplinaire aanpak van uw zorgvraag, belangrijk binnen de visie van onze fysiotherapie praktijk.

Wij proberen u van goede zorg te voorzien binnen een rustige (werk)omgeving.

Contact

Molenstraat 60
6721 WP Bennekom
tel. 0318 - 41 63 79

Copyright © Fysiotherapiepraktijk Lagerwey / van Dartel