Revalidatie bij orthopedische klachten

Revalidatie bij orthopedische klachten

Afspraak maken? klik of bel: 0318-41 63 79

Orthopedische revalidatie is bedoeld voor mensen die een orthopedische ingreep( operatie) hebben gehad. Of voor mensen die door een orthopeed verwezen zijn naar de fysiotherapeut voor behandeling om een eventuele orthopedische ingreep( operatie) te voorkomen. Orthopedische revalidatie is ook geschikt voor herstel na een trauma als gevolg van een ongeval thuis, op het werk en/of door sport (botbreuken, enkel- of knieletsel, schouder- en elleboogklachten).

Orthopedie

Orthopedie is de leer van het steun- en bewegingsapparaat. Orthopedie is één van de oudste onderdelen van de geneeskunde. Alle aandoeningen die met het steun- en bewegingsapparaat te maken hebben kunnen worden behandeld. Dit kunnen banden, pezen, spieren, botten of gewrichten zijn.

Veel voorkomende orthopedische ingrepen zijn knie en heup operaties. Dit kunnen zijn:

 • nieuwe knie/knieprothese
 • nieuwe heup/heupprothese
 • voorste kruisbandoperatie
 • meniscusoperatie

Maar orthopedie is veel meer en kan bijvoorbeeld ook een operatie aan de schouder, enkel, heup, knie of rug bevatten.

Intake/onderzoek

De revalidatieperiode start direct bij uw eerste bezoek aan ons. Dit kan zijn na ontslag uit het ziekenhuis, na verwijzing door de specialist of omdat u op eigen initiatief naar ons toegekomen bent. Als u geopereerd bent, is een verwijzing van de specialist verplicht.

Tijdens de eerste afspraak wordt een intake en onderzoek gedaan om de diagnose en ernst van de klachten in kaart te brengen en een beeld te krijgen van de mogelijkheden en beperkingen tijdens uw dagelijkse activiteit , uw werk en/of het sporten. Dit doen wij om meer informatie te krijgen waardoor wij u beter kunnen behandelen/begeleiden.

Behandeling

Het is belangrijk om zo snel mogelijk( uw arts geeft meestal aan wanneer u mag starten met fysiotherapie) na de operatie of gipsperiode te beginnen met de revalidatie. Dit om de mobiliteit (beweeglijkheid), spierkracht en stabiliteit op een verantwoorde manier zo snel mogelijk weer op te bouwen.

Het doel van de revalidatie is verschillend per persoon. Deze wordt samen met u als cliënt vastgesteld naar aanleiding van uw wensen en mogelijkheden. Bij de één kan dit zijn (top)sport oppakken op het oude niveau, bij een ander kan dit meer op algemeen dagelijkse activiteiten of werk gericht zijn.

Algemene (sub)doelen zullen zijn:

 • verminderen van pijn
 • verbeteren van de mobiliteit/beweeglijkheid
 • vergroten van de spierkracht
 • vergroten van coördinatie
 • vergroten van de stabiliteit
 • vergroten van de belastbaarheid
 • vergroten van uithoudingsvermogen

Wij hebben voor diverse aandoeningen verschillende behandelrichtlijnen. Tijdens de revalidatie wordt er zowel in de behandelkamer als in de oefenzaal behandeld. Naast de behandeling op de praktijk worden er ook leefregels/adviezen en oefeningen voor thuis meegegeven.

Indien u (bijvoorbeeld in de eerste fase van revalidatie) niet in staat bent om naar de praktijk toe te komen, zullen wij u bij u thuis behandelen tot u in staat bent om de behandeling op de praktijk te vervolgen. Voor de behandelingen aan huis hebben wij echter wel een verwijzing van de specialist nodig waarop aangegeven is dat u aan huis behandeld moet worden.

Samenwerking orthopeden

U krijgt in het ziekenhuis een verwijzing mee van de orthopeed voor het starten van de fysiotherapie behandeling. Wij zullen als fysiotherapeuten middels een tussentijdse rapportage terugkoppelen aan de orthopeed hoe het herstel/revalidatie vordert. Bij een afwijkend beloop zullen wij contact opnemen met de specialist om te overleggen over het revalidatieproces. Bij afronding van de behandeling maken wij een eindrapportage voor de orthopeed.

Bent u recent geopereerd of wordt u binnenkort geopereerd? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. U kunt ook van tevoren een afspraak plannen op een datum na de operatie zodat u zeker weet dat u meteen kunt starten met de behandeling.

Fysiotherapie Bennekom

In onze fysiotherapie praktijk in Bennekom werkt een (jong) enthousiast team van 5 therapeuten.

Voor ons zijn individuele aandacht voor u als bezoeker van onze praktijk en waar nodig een multidisciplinaire aanpak van uw zorgvraag, belangrijk binnen de visie van onze fysiotherapie praktijk.

Wij proberen u van goede zorg te voorzien binnen een rustige (werk)omgeving.

Contact

Molenstraat 60
6721 WP Bennekom
tel. 0318 - 41 63 79

Copyright © Fysiotherapiepraktijk Lagerwey / van Dartel